2021-05-14 14:17:38

AHHHH O ESKİ BAYRAMLAR

Bihter Olgaç VARVAR

14 Mayıs 2021, 14:17

Evlerde bayram temizlikleri günler öncesinden başlardı. Evlerimizin zemini döşeme tahtadandı. Evde ne var yok bahçeye alınır, tahta fırçalarıyla silinerek eşyalar tekrar farklı bir yerleşim ile yerleştirilirdi. Halılardan, perdelere her şey yıkanır, bayramda mis gibi koksun diye, bütün ev havalandırılırdı.

Eski bayramlarda, hazırlıklar, tatlı bir telaşla günler öncesinden başlardı. Bayrama bir hafta kala evlerimizde bu hissedilirdi… İkram edilecek tatlılar, pastaneden hazır alınmaz, sini sini baklavalar ve börekler ile yaprak sarmaları, ayranlar, şerbetler,hoşaflar hazırlanırdı. Baklava ve benzeri tatlı için mahallenin kadınları imece usulü çalışırdı. Son haftaya girildiğinde hazırlanan tepsiler mahalle fırınına götürülerek pişirilirdi. Bu yıl Ayşe teyze baklava yapar, Şefika teyze burma tatlısı yapar, Hanife teyze kadayıf, ama hepimizin evinde her çeşidinden bulunurdu.

Acaba kıyafet bayrama yetişmezse ne olacak telaşı içinde olunurdu. Çiçekli, puanlı, fırfırlı, cicili bicili elbiseleri terziler kendileri düşünüp uydururlardı. Elbisesini alabilen çocuklar evlerine koşarak gider, coşkusunu memnuniyetini herkese göstermek isterdi. Yeni elbiseler genellikle bayramda alınırdı. Erkek çocuklarının vücut ölçüleri, kumaş siparişleri iki ay önceden alınmış olurdu. Bir kaç defa prova için gidilir. Mutlaka takım elbise yaptırılırdı. Arife günü terzinin önünde bağrışan, tartışan, hani yetişmedi diyenler görülürdü. Bayrama yetişmeyecek diye kaygılananlar çok olurdu. Ancak mutlaka bayram sabahına elbiseler hazır olurdu.aybedilen yakınlar bayramlarda unutulmaz, arefe günü mezarları ziyaret edilerek dualar okunur, mezarların etrafı temizlenip çiçekleri sulanırdı.

Bayram sabahı top atışı yapılarak, bayramın geldiği müjdelenirdi. Şimdiki gibi her gün “duş alma” fırsatı olmadığı için, özellikle arife gününden banyo yapılır, bayramlıklar ütülenir, muhakkak yatağın başucuna konur, hatta birkaç kez yerlerinde duruyor mu diye kontrol edilir, yeni elbiselere mutlulukla bakılırdı.Bayram sabahı erkenden sevinçle, coşkuyla kalkılır, yeni elbiseler, ayakkabılar giyilirdi. Erkek çocuklar babalarıyla, dedeleriyle bayram namazına giderdi. Sabah erkenden kalkılan ama uykuyu alamamış bile olsa hiç mızmızlanmadan gidilen bayram namazları sonrası, tüm aile büyükten küçüğe sırayla bayramlaşır, hediyeler, harçlıklar verilir, ardından özenle hazırlanmış kahvaltı sofrasına oturulurdu.

Bütün mahalleli birbiriyle bayramlaşırdı. El öpenler daha çoktu, yaşlıların kapısı daha fazla çalınırdı Ziyaret edilemeyen yakınların bayramı, telefonla ya da elektronik postayla değil, içine birkaç fotoğraf konulmuş kartpostallar gönderilerek kutlanırdı. Şehrin en işlek caddesinin kaldırımında kartpostalcılar olur.En güzelini seçmek için düşünürdük..

Büyükler de çocuklara harçlık, şeker, mendil, çorap verirdi. Hatta bol harçlık veren komşu, diğer çocuklara haber verilir, o komşunun bayram boyunca kapısından çocuklar eksik olmazdı.En çok sevilen komşu harçlık verendi..

Bilgisayar başında, yalnız oynanan oyunlar yerine, sokakta akranlarla çelik çomak, misket, kuyu kazmaca, kovalamaca, dokuz kiremit, saklambaç, evcilik oynanırdı.

Şehrin belirli meydanlarına luna parklar, bayram çadırları kurulur, gösteriler düzenlenir, dönme dolaplar, ilizyonistler, tiyatrolar, Karagöz-Hacivat oyunları ile şenlik alanına dönen bu mekanlara “bayram yeri” denilirdi. “Nerede o eski bayramlar” sözü lügatlerden hiç çıkmayacak.

Artık günümüzde, özellikle de yorucu ve yoğun hayat temposu nedeniyle bayramlar tatil ya da dinlenme fırsatı olarak değerlendiriliyor. Apartman hayatıyla birlikte komşusunun kapısını belki de hiç çalmayan “şehirliler”, bayramlarda komşu ziyaretlerini de neredeyse unutur oldu.Ziyaret edilemeyen yakınlara, içinde fotoğrafların olduğu kartpostal göndermenin yerini, telefonla ya da elektronik postayla hazır SMS metinleri ile yapılan bayramlaşmalar aldı.

“Çekirdek aile” hısım akraba ziyaretleri yerine, tatile çıkıyor. El öpenlerin azalması sonucu, büyüklerin bayramları daha bir “buruk” geçiyor.Sizin evde öyle olmasın… Bayramı “bayram” gibi yaşayın. Toplumsal barış için, huzur için buna ihtiyacımız var…

İyi bayramlar dilerim..

Yorumlar (28)

Kazım Arslan 4 Yıl Önce

İyi bayramlar

Sedef 4 Yıl Önce

Kesinlikle katılıyorum. Emeğine sağlık. Herkese iyi bayramlar diliyorum

Oğuz Adamış 4 Yıl Önce

Özlemiştim yazınızı ☺️İyi bayramlar

Hidayet 4 Yıl Önce

Tebrik ederim iyi bayramlar

Büşra 4 Yıl Önce

Çocukken her şey güzeldi. Eski bayramlara dönebilmek umuduyla...iyi bayramlar dilerim.

Huriye aydın 4 Yıl Önce

Eskiden eser kalmadı Bihter hanım

Şengül Deveci 4 Yıl Önce

Çocukluğum gözlerimde canlandı

Rıza Er 4 Yıl Önce

Tebrik ederim

Yasin 4 Yıl Önce

Tebrik ederim

Roya 4 Yıl Önce

Tebrik ederim

Zihni Tunç 4 Yıl Önce

İyi bayramlar Bihter Hanım

Buse Cantek 4 Yıl Önce

Seninleyiz Bihter Hanım

Coşkun 4 Yıl Önce

Tebrik ederim

Nevzat ERŞAHİN 4 Yıl Önce

Geçmiş bayramın mübarek olsun

Yasin Aksoy 4 Yıl Önce

İçimden geçenleri okumuş oldum sayenizde çok teşekkür ederim bihter hanım

Yasin Aksoy 4 Yıl Önce

İçimden geçenleri okumuş oldum sayenizde çok teşekkür ederim bihter hanım

Yasin Aksoy 4 Yıl Önce

İçimden geçenleri okumuş oldum sayenizde çok teşekkür ederim Bihter hanım

Metin Yıldırım 4 Yıl Önce

Çocukluğumuzu yaşattın canım benim teşekkür ederim.Basarilar ..

Hikmet Erdoğan 4 Yıl Önce

Harika

Figen Akın 4 Yıl Önce

Ne güzel anlatmışsın ablam

Dilek ayd 4 Yıl Önce

Evet eski bayramlar güzeldi bu yazdıklarında haklısın ahhh eski bayramlar....

Dilek ayd 4 Yıl Önce

Evet eski bayramlar güzeldi bu yazdıklarında haklısın ahhh eski bayramlar....

Pınar Aktaş 4 Yıl Önce

Mehmet Tekeş 4 Yıl Önce

Çok güzel anlatmışsın kalemine sağlık

Olgaç varvar 4 Yıl Önce

Teşekkür ederim

Olgaç Varvar 4 Yıl Önce

Teşekkür ederim

Olgaç Varvar 4 Yıl Önce

Teşekkür ederim

Olgaç Varvar 4 Yıl Önce

Teşekkür ederim Yasin Bey

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.