2023-02-14 11:23:23

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Ayşen Küçükçetinkaya

14 Şubat 2023, 11:23

Kişilerdeki boyunomurlarının kavisli görünümünün azalması sonucu gelişen bir sağlık sorunudur. Normalde boyun omurlarının görünümü öne doğru kavisli açık bir ‘C’ şekli gibidir. Bu aksın bozulması halk arasında “boyun düzleşmesi” olarak tabir edilir.

Nedenleri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin başlıca nedenleri arasında:

postür (duruş) pozisyon bozukluğu, uzun süre uygun olmayan postürde kalmak, stres, gerilim, ani sıcak soğuk değişimleri, uygun olmayan yastık seçimi, demir, kalsiyum, magnezyum ve D vitamini eksikliklerine bağlı uzamış kas kasılmaları gösterilebilir.

Kimler risk grubu?

Ofis çalışanları, banka çalışanları, uzun süre boynu eğik bir şekilde bilgisayar ekranı veya cep telefonuna bakanlar, demir eksikliği anemisi ve D vitamin eksikliği bulunan kişiler risk grubundadır.

Belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinde ilk belirti boyun ağrısıdır.

Boyun ağrısı sırta ve omuzlara vurabilir bu nedenle sıkça fizik tedaviye başvuran kişilerde baş, boyun, omuz ve sırt ağrıları şiddetlidir.

Boyun ağrısının önlenmemesi ve ağrının daha da ilerlemesi durumunda boyun kemikleri üzerindeki yük dağılımları değişerek boyun fıtığına doğru ilerleme gösterir.

Omurganın eğilmesi ile özellikle omuriliğin bası etkisinde kalmasına bağlı çeşitli nörolojik semptomlar oluşabilir. Bu bağlamda, aşağıdaki şikayetler sıklıkla boyun düzleşmesi durumunda meydana gelir:

Boyun ağrısı Boyun hareketlerinde kısıtlılık Halsizlik Boyun kaslarında güçsüzlük El veya kolda his kaybı, karıncalanma veya elektriklenme hissi Bel ağrısı Baş ağrısı Nefes darlığı Yutma güçlüğü İleri bakış kısıtlılığı Vücudun bir yarısında felç gelişmesi İdrar yapmada veya dışkılamada güçlük.

Nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi tedavisinde risk faktörleri ve nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir. Boyun düzleşmesine neden olan faktörler ortadan kaldırılmazsa boyun ağrılarının sık tekrarlamasına engel olunamaz.

Fizik tedavi hem mevcut kas kasılmasının çözülmesinde hem de sonrasında yapılacak egzersizlerin öğrenilmesi ve yapılmasında çok faydalıdır.

Ağrıya dirençli vakalarda ağrıyı gidermede ve kas kasılmasının çözülmesinde,

Kuru iğneleme , GTOS terapi, Manuel terapigibi girişimler yararlı olabilir.

Boynun normal aksının kazanılması için uzun süreli postür, germe, kas güçlendirme egzersizlerinin yapılması ve boyun ağrısına neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gereklidir. Aksi halde sık tekrarlayan boyun ağrıları kaçınılmazdır.

Tedavi sonrası yaşam modifikasyonu ile günlük yaşam aktivitelerinde dikkat edilecek hususlar önemle uygulanmalı, ev egzersiz programlarına mutlaka devam edilmelidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.