Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları tamamlanan 7. yargı paketinin genel af ya da kısmi affı kapsayıp kapsamadığı sorgulanıyor. Mahakumların 3 yıldan fazla izinde olmalarından dolayı, tek seferlik infaz iyileştirmesi olması konusu gündeme gelmişti. Peki, 2023’te genel af var mı, çıkarsa ne olur? Genel af kimlere çıkar, herkesi kapsar mı
2023’TE GENEL AF VAR MI? Koronavirüs pandemisinde açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne çıkarıldı. Pandeminin ardından mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023’e uzatıldı. Yani 120 bin mahkuma kovid izni verilmişti. Yapılan bu düzenleme, genel affı temsil etmiyor. İnfaz iyileştirmesinin hayata geçirilmesi durumunda, izne çıkarılan mahkumlar tek sefere mahsus erkenden tahliye olabilecek. Bu tahliye, izne çıkarılan 120 mahkumu kapsayacağı için buna genel af değil kısmi af demek daha doğru olur. Af söz konusu olması halinde, izne gönderilen mahkumlar yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmiş olacak. Fakat, gündemde genel af ya da kısmi af ile ilgili herhangi bir gelişme yer almıyor. Konuyla ilgili açıklamalar gelmesi halinde haberimizde yer vereceğiz…
GENEL AF ÇIKARSA NE OLUR? Genel af çıkarsa devam eden davaların düşüp düşmeyeceği de merak konusu oldu. Türk Ceza Kanunu'nun 65. maddesine göre, af yasası çıkması durumunda, yürütülmekte olan savcılık soruşturmaları takipsizlik kararı ile sonuçlandırılır. Ceza mahkemelerinde açılmış olan ve deavm eden kamu davaları ile ilgili ise düşme kararı alınır. Kesinleşmiş olan ceza mahkumiyeti tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Genel af olması halinde kamu davalarının düşeceğinden, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. Özel af ile birlikte mahkumlara hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesi sona erebilir, burada çektirilecek ceza süresi kısaltılabilir ya da ceza para cezasına çevrilebilir. Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir. Genel af halinde adli sicil kaydı silinir.
GENEL AF KİMLERE ÇIKAR, HERKESİ KAPSAR MI? Genel affın “toplu genel af” ve “bireysel genel af” olmak üzere iki çeşidi vardır. Toplu genel af, belirli suçları işlemiş herkesi kapsar. Bireysel genel af ise isim olarak belirlenmiş bir veya birden fazla kişiyi kapsar. Orman suçları dışındaki tüm suçların af kapsamına alınması mümkündür.
GENEL AF KAPSAMINDA OLMAYAN SUÇLAR HANGİLERİ? Anayasa kapsamında genel ve özel affın çıkarılmadığı tek suç ormanlara karşı işlenen suçlardır. Ormanı yakmak, daraltmak veya yok etmek amacıyla işlenen tüm suçlar af kapsamının dışında değerlendirilmektedir.
GENEL AF YETKİSİ KİME AİTTİR? Türkiye'de özel ve genel af çıkarma yetkisi anayasayla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilmiştir. Ayrıca cumhurbaşkanı, gene anayasayla verilmiş yetkisine dayanarak özel af çıkarabilir.
7. YARGI PAKETİNDE GENEL AF VAR MI?
Adalet Bakanlığı'nın çalışmalarını tamamladığı 7. yargı paketi; konutlardaki haciz işlemleri, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve uyuşturucu bağımlılarına yönelik müstakil ceza infaz kurumu gibi düzenlemeleri kapsıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 7. yargı paketinin içerisinde infaz ile ilgili bir düzenlemenin yer almayacağını ifade etti.
Fikri çevik 2 Yıl Önce
Genel af mutlaka çıkmalıdır kader kurbanları suçsuz bi dünya insan yatıyor mutlaka af çıkmalı