Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Attouda Antik Kenti’nde yapılacak kazı çalışmalarının yakın zamanda başlayacağı müjdesini verdi.
Traverten teması ile çalışmalarına devam eden Denizli Jeopark Çalışma Grubu farkındalık oluşturma eylem planı çerçevesinde Sarayköy Belediyesi ev sahipliğinde, Attouda ve Denizli Traverten Jeoparkı tanıtım konferansı ve fotoğraf sergisi düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi ve konferansa Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün, Denizli Müze Müdürü Nail Uyar, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Mehmet Özkul, Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, ilçe protokolü, Hisar Mahallesi sakinleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Protokol Denizli Fotoğraf Derneği (DENFOT) ve Denizli Fotoğraf Sanat Derneği (DEFSAD) üyelerinin fotoğraflarından oluşan serginin açılışını yaparak fotoğrafları inceledi.
Daha sonra saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle konferans başladı. Konferansın açış konuşmasını Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş yaptı.
BAŞKAN ÖZBAŞ MÜJDEYİ VERDİ: “KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK”
Zengin toprakları ve kaynaklarıyla Sarayköy’ün Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “Jeotermal kaynaklarıyla, termal turizmiyle, tarımsal faaliyetleriyle, üretimiyle, sanayisiyle, ticaretiyle Sarayköy ülkemizde öne çıkmış birçok önemli ilçeden bir tanesidir. Attouda Antik Kentimizde 2700 yıldır hayatın devam ettiği, birçok medeniyeti bağrına basmış ve şimdi de 2.yy’a ev sahipliği yapan önemli miras değerlerimizden bir tanesi Attoudabizim heyecanımız, aşkımız ve geleceğimiz.
Belediye Başkanlığımın ikinci döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Pamukkale Üniversitesi, Sarayköy Belediyemizin işbirliğiyle araştırma başkanımız Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı hocamızla beraber 3. yılımızda yüzey araştırmalarımızı tamamladık. Ekim-Kasım aylarımızda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu yıl içinde kazı çalışması inşallah başlayacak. Sözümüzü aldık. Dünya kültürel mirasımıza kazandıracağımız Attouda Antik Kentimiz önümüzdeki yıllarda turizmimize hızlı bir şekilde girecek. İlçemiz adına büyük önem taşıyan bu işlere başlamak bizim için büyük gurur. Önümüzdeki çalışma dönemimizde Türkiye’de başarılara imza atacağız. Maddi manevi her şekilde Hisarımızın, Attouda Antik Kentimizin yer altındaki medeniyetin gün yüzüne çıkması için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk ise, “Denizli Traverten Jeoparkı ile ilçemiz adına, bölgemiz adına çok önemli katkılar sağlanacağına eminim. Denizli turizm anlamında gerçekten değer sahibi. Daha da ileriye nasıl götürürüz, dünyada yerimizi nasıl pekiştiririz, çoğaltırız bunlar bizler için önemli. Burada da değerli bilim insanlarımız sayesinde emin adımlarla ilerliyoruz. Vatandaşlarımız da bu yönde bilinç arttıkça daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Attouda ve Denizli Traverten Jeoparkı konferansında konuşmacı olarak yer alan PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Attouda Antik Kenti’nin coğrafi yapısını, yerleşimini, geçmiş kültürünü, tarihi bilgileri ve nüfus yerleşkesini detaylı olarak katılımcılarla paylaştı.
SERAMİK PARÇALARI 500 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ
Attouda Antik Kenti’nin diğer antik kentlerden ayıran özelliğinin yaşamın hala devam etmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Bilge Kolancı, “ İlerleyen dönemlerde kazı çalışmalarına başladığımızda konut dokularını korumak için restore etmek ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Kuzey tarafındaki boşluklarda da kazı çalışması yaparak antik kenti ortaya çıkarmak istiyoruz. Çalışmalara başlamadan önce Attouda Antik Kenti’nin elimizdeki verilerle MÖ 2.yy’da Helenistik dönemde kurulmuş olduğunu biliyorduk.
Ancak yüzey araştırmasında bulduğumuz seramik parçaları bize antik kentin M.Ö 7.yy kadar uzandığını ve kentin geçmişini 500 yıl daha geriye gittiğini gösterdi. Jeolojik araştırmalarda taş türleri, kayaçların yapısı anlamında araştırmalar gerçekleştiriyoruz ya da buradan geçen eski döneme ait deprem fay kırıklarının ölçüm çalışmaları yapıyoruz. Toprağın üzerinde yapılan cihaz taramasını bilgisayar ortamına attığımızda bize toprak altındaki yapıların tomografisini sağlıyor. O yüzden jeolojik çalışmalar arkeolojik kazı çalışmaların büyük önem taşıyor” diyerek bilgi verdi.
SARAYKÖY’ÜN JEOSİT ALANLARI
Jeoparkın ne olduğu konusunda açıklamalar yaparak dünyada ve Türkiye’de jeopark sürecini, jeoparkın bölgeye ve ülkeye neler kazandıracağını anlatan Prof. Dr. Mehmet Özkul “Sürdürülebilir kalkınma aracı olarak UNESCO küresel jeoparkları” temalı konuşmasını yaptı.
Özkul, Sarayköy’de jeosit alanlarını sıraladı. Doğal jeositlerde tekkehamam, kızıldere jeotermal sahasının olduğunu, tarihi ve kültürel jeositlerde Sultan Sarıbaba Türbesinin, Ahmetli Köprüsünün, Sarayköy tren istasyonunun ve Tekke caminin yer aldığını söyledi. Arkeolojik jeositler arasında da Attouda Antik Kenti’nin bulunduğu bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından Başkan Özbaş, Doç. Dr. Bilge Kolancı’ya ve Prof. Dr. Mehmet Özkul’a hediye takdim etti.