Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gitmesi Brent petrolde yükselişe neden oldu. Hem brent petrolün yükselmesi ve dolar kurundaki hareketlilik akaryakıta zam olarak yansıdı. Bugünden geçerli olmak üzere benzine 1 lira 70 kuruş zam geldi. Gelen zamla birlikte araç sahipleri “Benzin ve LPG zammı pompaya yansıdı: 17 mayıs 2022 güncel akaryakıt fiyatları ” sorularını araştırmaya başladı. Öte yandan gelen zamla birlikte ilk defa 5 ay sonra benzin fiyatları motorini geçmiş oldu. İşte detaylar
Brent petrol ve dolar kurundaki yaşanan yukarı yönlü hareketlenmenin ardından akaryakıt fiyatlarına yeniden zam geldi. Sektör kaynaklarına dayandırılan bilgiye göre; benzin 1 lira 68 kuruş, LPG ise 40 kuruş zamlandı.
Rusya-Ukrayna savaşının açtığı en büyük krizlerden biri olan enerji krizi piyasalarda yukarı yönlü hareketliliği tetiklemeye devam ediyor.
Öyle ki brent petrol fiyatlarının dalgalı bir seyirde olması nedeniyle sektör kaynakları, akaryakıta yeni bir zam geleceği yönünde görüş bildirmişti. Bununla birlikte dolar fiyatlarında yaşanan artış da zam beklentisini yanında getirdi.
Bu gelişmelerin akabinde benzinin litre fiyatına 1,68, LPG'ye ise 40 kuruş zam geldi. Motorine ise zam yapılmadı.
MOTORİNİ GEÇTİ! Gelen son zamla birlikte benzin fiyatı 5 ay sonra ilk kez motorini geçti. Benzin fiyatındaki en son artış ise 11 Mayıs'ta 78 kuruş olmuştu.
İSTANBUL'DA 23 LİRAYA DAYANDI Zammın ardından İstanbul'da 21 lira 12 kuruştan satılan benzinin litresi 22 lira 82 kuruş olacak. Benzinin litresi Ankara ve İzmir'de 21 lira 24 kuruştan 22 lira 93 kuruşa çıktı. İstanbul'da motorin litre fiyatı ise 22 lira 3 kuruştan satılıyor.
AKARYAKIT FİYATLARINDA SON DURUM
Bu gece yarısında itibaren gerçekleşecek zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da 22,8 TL’ye, Ankara’da 22,93 TL’ye ve İzmir’de ise 22,94 TL’ye yükseldi. LPG fiyatları ise İstanbul’da 11,25 TL’ye, Ankara’da 11,47 TL’ye ve İzmir’de 11,19 TL’ye çıktı.
HESAPLAMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.
Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.