Eğitim programında; verimliliğin önemi, yalın teknikler (5S-Görsel Fabrika, SMED, Standart İş, Hat Dengeleme, KAIZEN, TPM-Toplam Üretken Bakım, Hata Önleme-Poka Yoke-Jidoka, Kanban, Değer Akış Haritası), yalın üretim simülasyon eğitimi, klasik üretim sisteminde üretim/itme sistemi ve KPI'ları ile verimlilik KPI'larının oluşturulması ve sunumu, problemler ve iyileştirmelerin değerlendirilmesi, yalın sistemde üretim/çekme sistemi ve KPI'ları ile verimlilik KPI'larının oluşturulması ve sonuçların değerlendirilmesi gibi konu başlıkları üzerinde duruldu.
İlginin yüksek olduğu eğitimde yalın işletme sistemleri hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından örnek bir fabrika ortamı oluşturuldu ve simülasyon yapıldı. Her bir katılımcının kalite kontrolcü, üretim şefi, satın alma sorumlusu, genel müdür, danışman, nakliyeci, müşteri ve tedarikçi gibi farklı görevler aldıkları simülasyonun ilk etabında klasik üretim sistemleri ile faaliyetler gerçekleştirildi.
Simülasyonun ikinci etabında ise yalın üretim sistemleri ve metotları ile üretim yapıldı. Katılımcıların aynı ürün üretilirken klasik üretim ile yalın üretim metotları arasındaki farklı sonuçları göstergeler ve raporlarla simülasyonda doğrudan uygulayarak deneyimlemeleri sağlandı.
Programın sonunda üretim verimliliği, çalışan verimliliği, mevcut sistemdeki kayıpları görebilme, yalın liderlik, göstergelerle fabrika yönetimi, yalın yönetim, tedarikçilerle yalın akış ve çekme sistemi gibi konularda farkındalık kazanıldı.
Eğitimlere dair detaylı bilgilere www.denib.gov.tr adresinden ulaşılmaktadır.