Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında geçit durumda olan Denizli, antik kentler, şelaleler ve Pamukkale Travertenleri ile kendisine hayran bırakan illerimizden biridir. Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biri olan Denizli, ayrıca beş bine yaklaşan üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Bir yılda ise milyarlarca turistin ziyaret akınına ulaşmıştır. Denizli denilince ise akla gelen bir diğer özellik ise Denizli Horozu’dur. İşte güzel şehirimiz Denizli hakkında merak edilenler haberimizde…
DENİZLİ NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?
Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli ilinin her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28° 38' - 30° 05' doğu meridyenleri (doğu üç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Köyü, Dınar sınırında Efekli Tepe, batı üç Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur.) Yüz ölçümü 12.134 km²,denizden yüksekliği ise 219 m’dir.
DENİZLİ’NİN İLK ADI NEDİR?
Denizli şehri ilk defa, bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında, Milattan önce 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı ikinci Antiokhos tarafından kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nın adını vermiştir. Laodike'nin kenti anlamına gelen "Laodikeia" adını alan kent, M. S. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü Kaleiçi mevkiine taşınmıştır. Türkler Denizli havalisini zapt ettikten sonra, kenti "Ladık" adıyla anmışlardır.
Denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi şer‘iyye sicilleri Ladık ismini vermektedir. İbni Batuta'nın seyahatnamesinde Tunguzlu denilmektedir. Mesalıkullebsar'da da Tunguzlu olarak kaydedilmiştir.
Timurlenk'in zafernamesini yazan, Şerafettin Zemdi Tengüzluğ ve Tonguzluğ gibi iki isimden bahsetmektedir. Tengiz kelimesi eski Türkçede Deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adı, Tengüzlü ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan ağza, Denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü şeklini almıştır.Denizlili araştırmacı Mümtaz Başkaya, konu ile ilgili yazdığı kitabında, Denizli adının kökeninin Tengiz olduğunu ve bir boy adı olarak Orta Asya'dan Anadolu'ya geldiğini ileri sürmektedir. Ayrıca adı geçen bu kitabında Denizli adının kentte bulunan suların çokluğu ile ilgisinin bulunmadığını da çok gerçekçi biçimde açıklamıştır. Bu yer adının başka yerleşimlerin de adı olduğunu, Türkiye'de başka yerlerde de Denizli ve benzer türdeki adların olduğunu göstererek bu konuya gerçekçi bir açıklama getirmiş olmaktadır.
DENİZLİ BİTKİ ÖRTÜSÜ NEDİR?
Denizli'nin bitki örtüsü makidir. Maki küçük çalılara denir. Denizli'nin %59'u ormanlarla kaplıdır. Cayır ve meralar %10, ekili ve dikili arazi %43'tır. Ekime müsait olmayan kısmı sadece %1'dir. İlin bitki örtüsünü çoğunlukla orman ağaçları ile Akdeniz iklimine has makiler meydana getirir. Ormanlarda karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe,kestane, çınar, dişbudak, kızılağaç (Boya ağacı), günlük gibi ağaç türleri bulunur. Ormanların başladığı sınırların altında kalan dağ eteklerindeki geniş alanlar çalılık ve fundalıklarla kaplıdır.
DENİZLİ NÜFUSU KAÇTIR? (TUİK 4 ŞUBAT 2021 VERİLERİ)
Denizli İl Nüfusu: 1.040.915 (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 12.133 km2'dir. İlde km2'ye 86 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 957 kişi ile Merkezefendi’dir) İlde yıllık nüfus artış oranı %0,36 olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Merkezefendi (%3,33)- Bozkurt (-% 4,13)
04 Şubat 2021 TUİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 616 mahalle bulunmaktadır.
DENİZLİ’DE GEZİLECEK YERLER NELERDİR?
Akhan Kervansarayı, Boğaziçi Camii, Acipayam Yazır Camii, Goncalı Kilisesi ve Philippe Martyrion Kilisesi ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardır; listenize ekleyin.
Denizli, antik kentler açısından da oldukça zengin bir şehirdir. Hierapolis Antik Kenti, Colossae Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Tabea Antik Kenti ve Laodikya Antik Kenti görülmesi gereken yerlerin arasındadır.
Denizli’nin kaplıcalar açısından zengin bir yer olduğunu herkes bilir. Hatta ziyaret edilme sebeplerinden biri kaplıcalardır. Şifa bulmak, bedenen ve ruhen rahatlamak için şehrin meşhur kaplıcalarına gidebilirsiniz. Sarayköy Kaplıcaları, Çizmeli Kaplıcaları, Kızıldere Kaplıcası ve Tekkeköy Kaplıcası en bilinen ve en büyük kaplıcalarıdır.
Şehrin doğal güzelliklerini görmek isterseniz, ilk durağınız Honaz Dağı Milli Parkı olmalıdır. Burada birbirinden farklı bitki ve hayvan türlerini görebilirsiniz.
Ağlayan Kaya Şelalesi, Güney Şelalesi ve Yeşildere Şelalesi de görülecek yerler arasındadır.
Ve şehrin en önemli noktası olan Pamukkale… UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve travertenleri ile insanı büyüleyen Pamukkale’yi de muhakkak ziyaret etmelisiniz.
DENİZLİ'DE NE YENİR?
Keşkek
Çaput Asi
Biber tatarı
Zafer gazozu
Kuzu kebabı
Mısır gombesi
Yen böreği
Suller pidesi
Çığ dolma
Börülce böreği
Denizli usulü katmer