Programın açılış konuşmasını DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci yaptı. Keçeci konuşmasında, Türkiye’nin, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşmasını geçtiğimiz günlerde onayladığını ve bu gelişme ile daha da önem kazanan iklim hedeflerini gerçekleştirmek için karar vericilerin, özel sektörün, sivil toplumun birlikteliği son derece önem arz ettiğini vurguladı. Denizli Sanayi Odası olarak sürece katkı sunmak amacıyla müzakereleri yakından takip ettiklerini ve iş birlikleri kurmaya devam ettiklerini belirten Keçeci, gençlerin başta olmak üzere herkesin bu süreçte katılımcı olması gerektiğinin altını çizdi.
Programın İlham Veren Konuşmacısı Meteorolog Nam-ı Değer “Havayı Koklayan Adam” Bünyamin Sürmeli idi. İklim değişikliğinin etkileri konusunda katılımcıları bilgilendiren Sürmeli, iklim krizi ve değişimin temel sonuçlarına değindi. Kuraklık, gıda krizi ve hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Dünyada her yıl 7 milyon kişinin hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Yapılan projeksiyonların bugünkü yaşantı şeklinin insanlığı güvenli bir şekilde yüzyılın sonuna taşımayacağını vurguladı. Gelecek nesillerin üretebilme hakkını elinden almamak adına israftan kaçınmak, alışveriş alışkanlıklarını gözden geçirmek ve su kullanımına dikkat etmek gibi bireysel çabaların çok önemli olduğunun altını çizdi.
Program açılışının ardından Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB İklim Anlaşması Elçisi
Prof. Dr. Nezih Orhon, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili ve SÜGEP Akademi Uluslararası Programlar Koordinatörü Çiçek Dilsiz katılımcıları günün konu başlıkları hakkında bilgilendirdi. İklim ve politika, iklim ve kentleşme ile iklim, iletişim ve savunuculuk konularında grup çalışmaları yapan gençler var olan sorunları tespit ettiler. Öğleden sonraki oturumlarda ise moderatörler eşliğinde yerel ve ulusal aktörler ile nasıl çözümler üretebilecekleri konusunda atölyeler gerçekleştirdiler. Program gençlerin sunumları ve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Değişmenin Tam İklimi mottosuyla, Türkiye’de AB Bilgi Merkezinin olduğu 19 ilde devam edecek “AB-Türkiye Gençlik Forumları”nın ikincisini düzenleyen Denizli AB Bilgi Merkezi, katılımcı gençlerin çözüm önerilerini içeren raporu AB Türkiye Delegasyonuna sunacak.