Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Aynes Gıda’ya, FETÖ soruşturması kapsamında Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl önce kayyım atandı. Nevzat Serin’in hakim hissesine sahip olduğu şirket, 10 Aralık 2018’de mahkeme tarafından sahiplerine teslim edildi. Bu karara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan itirazın ardından Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından şirkete önce kayyum atandı. Bu karara savcılığın itirazın ardından 2 Ocak 2018’de şirkete kayyım olarak TMSF belirlendi.
ÜÇ YIL SONRA SATIŞA ÇIKARILDI
3,5 yıldır TMSF tarafından yönetilen şirket, 28 Ağustos’ta satışa çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan ilan göre 12 Ekim 2021 tarihinde kapalı zarf usulüyle satışına karar verildi. Şirketin satışı için muhammen bedel olarak ise 667 milyon TL olarak belirlendi.
NEVZAT SERİN’DEN SATIŞ BEDELİ İTİRAZI
Aynes Gıda’nın satışına şirketin ilk sahibi olan Nevzat Serin’den itiraz geldi. Avukatı Özlem Barıner yoluyla yazılı bir açıklama yapan Serin, satışa ve şirket için belirlenen muhammen bedele tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, şirket için hazırlanan bilirkişi raporuna rağmen(raporda şirketin FETÖ ile iltisakı tespit edilemediği belirtliyor) şirketin aileye teslim edilmesinden 1 hafta sonra alelacele önce kayyıma ardından da TMSF’ye devredildiğini belirtildi.
Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Müvekkil Nevzat Serin’in hâkim hissesine sahip olduğu Aynes Gıda hakkında iddianame kapsamında bir müsadere talebi yoktur. Salt yönetim kurulu üyeleri hakkında yürütülmekte olan ceza soruşturması/kovuşturması nedeniyle Denizli 2/5 şirkete kayyım atanmıştır.
Aynes Gıda AŞ yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yargılamasını yapan mahkemede tutuksuz yargılama kararı verilmiş ve 10.12.2018 tarihinde mahkeme kararı ile şirket tekrar sahiplerine iade edilmiştir.(EK-1) ancak bu duruma C. Savcılığınca itiraz edilmiştir ve bu itiraz üzerine şirket önce idari kayyım yönetimine verilmiştir, daha sonra buna da savcılıkça itiraz edilmiş ve 2 Ocak 2018’de yönetim kayyımı Denizli 2. ACM tarafından TMSF olarak belirlenmiştir.(EK-2) Bir hafta önce iade edilen şirket, gerçek sahiplerinden alınarak alelacele şekilde tekrar TMSF ’nin yönetimine geçirilmiştir. Şimdi de ederinin çok altında satışa sunulmuştur
“TESPİT EDİLEN BU MUHAMMEN BEDEL GERÇEKÇİ DEĞİLDİR”
“Şöyle ki Şirket müvekkilin yönetiminde iken 2014 ve 2015 senelerinde İsviçre’nin en büyük süt ve süt ürünleri şirketinden bugün ki satışa sunulan muhammen bedelin 3 katı civarında bir teklif almıştır. (EK-3) Bu gün ki muhammen satış bedeli: 667 milyon TL 2014 yılı HAZİRAN ayı için şirketin aldığı teklif: 135 milyon CHF ( Bu günkü TL değeri: 1 milyar 300 milyon TL) 2015 yılı aralık ayı için ( süt tozu ve peynir fabrikalarının şirkete eklenmesinin ardından) şirkete sunulan teklif: 205 milyon Euro ( Bu günkü TL değeri: 2 milyar 100 milyon TL) Burada şirketin 6-7 sene öncesinde almış olduğu teklifler değerlendirildiğinde şu anda satışa sunulduğu 667 milyon TL’lik bedelin bu şirketin ederinin çok altında olduğu görülmektedir. Bundan tam 6 yıl önce TMSF’nin şu anda satış bedeli olarak belirlediği bedelin nerdeyse 3 katı kadar teklif alan bir şirket için beş yıl sonra ebetteki tespit edilen bu muhammen bedel gerçekçi değildir. Bu durumda henüz ilk derece mahkemesinden bir karar çıkmadan ve bu husustaki başvuru AYM tarafından değerlendirilme süreci devam ediyorken şirketin hızlı bir şekilde satılmasını istenmektedir