DESİAD ve KALDER işbirliği ile yapılan zirvede Sürdürülebilirlik konuşuldu

DENİZLİ

Sürüdürülebilir Kalkınma Amaçları temelinde birleşen Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği ve Kalder İzmir Şubesi, Denizli Merkezefendi Kültür Merkezi’nde tüm gün süren zirvede iş dünyası ile buluştu.

İki STK’nın da ana gündemleri olan sürdürülebilirliğin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarının değerlendirildiği ve Denizli’de bir ilk olan zirveye alanında deneyim sahibi olan birbirinden değerli konuşmacılar katıldı.Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, Merkezefendi Belediyesi Başkanı Şeniz Doğan, Pamukkale Belediyesi Başkanı Avni Örki, Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan’ın katıldığı zirve açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmalarında sırası ile DESİAD Başkanı İbrahim Şenel, Kalder izmir Şubesi Başkanı Dr. Senem Kılıç, Kalder Genel Başkanı Yılmaz Bayraktar, Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, söz aldı.

DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şenel konuşmasında, Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinin yalnızca yeşile, doğaya ve çevreye karşı bir duyarlılıktan ibaret olmadığını , tüm hedeflerin bireysel olarak da içselleştirilmesi gereken toplumsal ve bireysel bir duyarlılık gerektirdiğini ifade ederek 17. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 17. olan Amaçlar İçin Ortaklıklar için her kurumla çalışmaya hazır olduklarını ve sürdürülebilir dünya için bir vatandaş olarak aldığı sorumluluğu aynı zamanda bir STK yöneticisi olarak da taşıdığını vurguladı; tüm konuşmacılarımıza, katılımcılarımıza ve sponsorlarımıza ve ayrıca KalDer İzmir Şubesi’ne zirvemize paydaş olduğu için teşekkür ederiz” dedi.

KalDer İzmir Şube Başkanı Dr. Senem Kılıç ise “KalDer, 2020’de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını temel stratejisine yerleştirdi. Buna bağlı olarak faaliyetlerimizi, kalkınma amaçlarının dernek misyonumuzla kesişen maddelerini toplumda yaymak odağında planladık. Bu anlayışla 2021 yılında da toplumun sürdürülebilir kalite anlayışına katkı koyacak başlıklarla kendi içimizde, dernek genelinde ve benzer projeler yürüten STK’lar ile iş birliklerimiz hedeflerimiz arasındaydı. Buradan yola çıkarak, topluma sürdürülebilir hizmet misyonuyla kesiştiğimiz DESİAD ile bugün Odağımız Sürdürülebilirlik Zirvesi’ni gerçekleştrerek farkındalık yarattığımıza inanıyorum” dedi.

KalDer Genel başkanı Yılmaz Bayraktar konuşmasında “Sürdürülebilirlik dediğimizde aklımıza ilk olarak iklim ve çevre gelmemeli, 17 Sürdürülebilir Kalkınma amacını bir bütün olarak düşünmeliyiz. Çevresel, toplumsal ve ekonomik olarak bütünsel bir yaklaşım olarak değerlendirmeliyiz. Kişisel hayatlarımızdan, toplumsal yaşama, çevresel süreçlerden, ekonomik boyutlara kadar hayat akışımıza katkı sağlayacak konuşmaların yer alacağı bu zirvede farkındalığımızı artırmış olacağız. Pandemi ile birlikte değişen yeni dünya düzeninde dijital yeniliklerle birlite sürdürülebilirlik daha da ön planda yer almaya başlayacak. Bu anlamda kalıcı bir kalite olgusu, çevresel denge, ekonomik tutarlılık, üretici ve tüketici dengesi gibi bir çok konuyu eş zamanlı olarak gerçekleştirmeye yönelik bir kavram olan sürdürlebilirlikle, Kalder olarak da kaliteyi kuşaklar boyu sürdürme çabası içerisindeyiz.” dedi. Bu zirvenin düzenlenmesine katkılarını sunan herkese çok teşekkür ederim diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Denizli Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Zolan açılış konuşmasına katılımcılara Denizli’yi tanıratak başladı. “Denizli çalışkan insanlarla var olan üreten bir şehir, satın aldığından daha fazlasını satan, dış ticaret fazlası veren bu anlamda bir çok noktada örnek bir şehirdir. Üretim, yatırım ve istihdam sağlayan, Denizli’nin örnek hale gelmesinde katkı sunan iş insanlarımıza da katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi. Ardından “Denizli’deki çevre yatırımlarımdan, İller Bankası ve Dünya Bankası ile ortaklaşa yapılan Sürdürülebilir Sehirler Projesi’nden, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Denizli’nin başarısından, Denizli’deki yenilenebilir enerji yatırımlarından bahsederek Denizli’nin sürdürebilirlik yolculuğunu aktardı. Zirveye emeği geçen herkesi kutlayarak konuşmasını tamamladı.

HER OTURUM AYRI BİR FARKINDALIK

17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacının değerlendirildiği Amaçlar İçin Ortaklıklar Oturumunda Ekoten A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Şükrü Ünlütürk; sürdürülebilirliğin gelişim sürecine ve sürdürülebilirliğin boyutlarına değindi. Çevre, toplum, şirket sahipleri, çalışanlar ve müşterilerin bir bütün olarak bu sürece dahil olması gerektiğini belirten Ünlütürk; adil, şeffaf, hesap verilebilir yönetim ilkelerinin bu yapıda çok önemli bir bileşen olduğunu ifade etti. Sürdürülebilirliğin 17 amacının tarihsel gelişim sürecine de değinen Ünlütürk, bu amaçların iş dünyasındaki uygulama alanlarını ve sonuçlarını da değerlendirdi. Ayrıca, 17 Sürdürülebilir Kalkınma İlkesi’nden 17. “Amaçlar İçin Ortaklıklar” amacının bir sonucu olarak bu zirvenin de çok önemli bir çıktı olduğunu söyledi. Konuşmanısının sonunda Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşmasına da değinen Ünlütürk, Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin son raporlarının çarpıcı çıktılarına da yer verdi.

Askon Demir Çelik Genel Müdürü ve Kalder İzmir Şubesi YK üyesi Okan Konyalıoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği Yeni Çağın Modeli Sürdürülebililik Oturumuna Dimes Genel Müdürü Ozan Diren ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar konuşmacı olarak katıldı. Oturumda 8. ve 9. Maddelerinde yer alan İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme ve Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı amaçları değerlendirildi. İyi bir çalışma iklimin çalışanların performanslarına olumlu yönde katkı sağlayacağı insan kaynakları politikalarının önemine değinilen oturumda, iyi bir şirket kültürününün iyi bir kurumsal vatandaş yaratmanın önkoşulu olduğu vurgulandı. Diğer yandan, finansal sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir karlı büyüme konularına değinildi. Kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmenin desteklenmesi ve sürdürülebilir küresel işbirliğinin sağlanmasının bu amaçların önemli alt hedefleri olduğu ifade edildi.

Bambaşka Bir Geleceğin gündeme getirildiği bir diğer oturumda ise, Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele moderatörlüğü üstlendi. Aslı Tekstil Genel Müdürü ve DSO Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu ve İklim Değişiklikleri Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı oturumda sürdürülebilirliğin çevresel boyutuna değinildi. Kamu, özel ve sivil toplumun paydaş olarak çalışmasının çok kritik bir öneminin bulunduğuna değinen Bozoğlu, döngüsel ekonominin sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Aynı zamanda iyi kurgulanmış bir çevre yönetiminin mutlaka denetim mekanizmalarını da içermesini ve etkin uygulanması gerektiğini ifade etti. Sıfır atık ve geri dönüşüm konularının derinlemesine değerlendirildiği oturumda, tekstil sektöründeki sürdürülebilirlik çalışmalarını aktaran Kasapoğlu, israf ve tasarrufun yeniden düşünülmesi gerektiğini ve sürdürülebilirliğin aslında bir felsefe olarak tüm yaşamımızda yer almasının önemli olduğunu söyledi. İş Dünyası Plastik Girişimi taahhütleri ve 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın çıktılarına da değinildi.

DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan’ın moderatörlüğünde, sürdürülebilirlik anlamında iyi uygulama örneklerinin değerlendirildiği Yarını Birlikte Kurgulayalım Oturumuna Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha katıldı. Oturumda Aydem şirketinin sürdürülebilirlik yolculuğunu aktaran Keha, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişimin (ESG)’nin geleceğin çok önemli konulardan biri olacağını vurguladı.

Zirve Sponsor ve katılımcılara hediye ve plaketlerinin takdim edilmesi ile sonlandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.