Doğu Anadolu fay hattı nereden geçiyor? MTA Deprem risk haritası-1., 2., 3. derece riskli deprem bölgeleri

DENİZLİ

Deprem risk haritası bireylerin gündeminde bulunuyor. Türkiye'nin 6 Şubat tarihinde depremle uyanması sonrasında birinci, ikinci, üçüncü derece riskli deprem bölgeleri araştırılıyor. Kahramanmaraş 7.7 ve 7.6'lık depremler meydana geldi. Depremler toplam 10 ilde hissedildi. Depremler sonrasında Doğu Anadolu fay hattının geçtiği iller ise merak konusu. Türkiye deprem risk haritası çeşitli renkler ile ayrılıyor ve deprem risk durumunu gösteriyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), yenilenmiş diri fay haritalarını paylaştı. İşte güncel Türkiye deprem risk haritası...Peki Doğu Anadolu fay hattı nereden, hangi illerden geçiyor, 1. 2. 3. derece riskli deprem bölgeleri nereler?

Kahramanmaraş ve toplam 10 ilde yoğun olarak hissedilen depremler Türkiye'nin gündeminde bulunuyor. Depremler sonrasında ise birinci, ikinci, üçüncü derece riskli deprem bölgeleri, deprem risk haritası ve Doğu Anadolu fay hattının geçtiği yerler bireyler tarafından araştırılıyor. Peki 1. 2. 3. derece riskli deprem bölgeleri nereler, Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? İşte Türkiye deprem risk haritası...

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI DETAYLARI  Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çöküntüsü'nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?  Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI DEPREMSELLİK DURUMU 
1939'dan 1999'a kadar bir dizi deprem Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru ilerledi. Ama 1998'den beri Doğu Anadolu Fayı ile ilgili bir seriler de bulunmaktadır. Bunlar 1998 Adana-Ceyhan depremi ile başlamış ve 2003 Bingöl depremi, 2010 Elâzığ depremi, 2020 Elazığ depremi ve 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerini içermektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.