İstiklal Marşı bugüne de geleceğe de hitap etmektedir

DENİZLİ

Pamukkale Üniversitesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “100. Yılında İstiklal Marşını Anlamak” isimli online bir konferans düzenledi.

Pamukkale Üniversitesi, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle, İstiklal Marşı ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u daha iyi anlamak ve gelecek kuşaklara daha iyi aktarabilmek adına, farklı yönleriyle İstiklal Marşı’nı değerlendirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümleri tarafından ortaklaşa olarak “100. Yılında İstiklal Marşını Anlamak” isimli bir e-konferans düzenlendi. PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Solmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin bilgi ve birikimlerini konuklarla paylaştı.

Konferansta ayrıca PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Konferansta ilk konuşmayı PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Yılı Kutlama Komitesi Başkanı olan Prof. Dr. Süleyman Solmaz gerçekleştirdi. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın destekleriyle PAÜ çatısı altında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u anlamaya ve anlatmaya yönelik farklı etkinlikler düzenlenmeye devam ettiklerini hatırlatan Prof. Dr. Solmaz, başta Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan olmak üzere bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen Biyoloji ve Kimya Bölüm Başkanı Öğretim Üyeleri nezdinde bölümlerin öğretim üyelerine teşekkürlerini iletti.

Rektör Kutluhan: “Üniversitemizin farklı birimlerindeki öğretim üyelerikendi alanlarında üniversal bir bakış açısı ile İstiklal Marşı’nın ne ifade ettiği yönündeki çalışmalarınısürdürmektedir”

Konferans, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın açılış konuşması ile devam etti. Konuşmasına, konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nurullah Çetin’e PAÜ adına teşekkür ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye Büyük Millet Meclisimizin aldığı kararla 2021 yılının 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı' olarak kabul edilmesi bizleri çok sevindirdi. Her okuduğumuzda tüylerimizi diken diken eden ve bizi gururlandıran milli marşımız için biz de Üniversite olarak hemen kolları sıvadık. İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’in anlaşılması konusunda bir komite kurduk.

Bu konuda birçok çalışma yaptık. Çalışmalarımızın önemli bir kısmı hali hazırda devam etmektedir. İstiklal Marşı tüm hücrelerimizi harekete geçiren bir şiir, bir marştır. Bunda farklı birçok boyutun olduğuna inanıyorum. Üniversitemizin farklı birimlerindeki öğretim üyelerikendi alanlarında üniversal bir bakış açısı ile İstiklal Marşı’nın ne ifade ettiği yönündeki çalışmalarını sürdürmektedir. Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin gerçekleştirdiği ‘İstiklal Marşı’nın Mekânları Sergisi’ kişinin kendi alanıyla İstiklal Marşı’nı ele almasına önemli bir örnekti.

İlahiyat Fakültemiz de gerçekleştirmekte olduğu çalışma ile İstiklal Marşı’nın her mısrasının hangi ayetten, hangi hadisten ya da hangi güzel sözden ilham alınıp yazılmış olabileceğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Psikoloji bölümünden arkadaşlarımız ise İstiklal Marşı’nın insan psikoloji üzerindeki etkisini ele alacaklar. İstiklal Marşı’nda cesaret var, sabır var, özgüven var, metanet var. Bu konuda ben Üniversitem adına çok mutluyum.” Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan konuşmasını etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek tamamladı.

“İSTİKLAL MARŞI BUGÜNE DE GELECEĞE DE HİTAP ETMEKTEDİR”

Konferans, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından konferansın konuk konuşmacısı olan Prof. Dr. Nurullah Çetin’in bilgi ve birikimlerini davetlilerle paylaşımı ile devam etti. Prof. Dr. Çetin konuşmasında ilk olarak İstiklal Marşı’nın yalnızca yazıldığı döneme ait olmadığına, aynı zamanda bugüne ve geleceğe de hitap ettiğine vurgu yaptı. Ardından İstiklal Marşı’ndan önce gerek Osmanlı Devleti’nde gerekse Dünya’nın diğer devletlerinde yazılan tüm marşların kişi merkezli birer saltanat marşları olduklarını, bir milli marş olmadıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Nurullah Çetin sözlerine “İstiklal Marşımız bir milli marştır. Kişi merkezli değildir. Türk Milleti’nin tamamını temsil niteliğine sahiptir. Türk Milleti’nin ortak iradesini terennüm eden Türk Milleti’nin milli ve manevi değerlerini bir paket halinde içeren bir metindir” diyerek devam etti.

“MİLLİ MÜCADELE ‘BİR BAYRAK’ MÜCADELESİDİR”

Konuşmasının devamında İstiklal Marşı’nın yazılmasına giden süreçte yaşanılan önemli olaylara ve Milli Mücadele dönemine değinen Prof. Dr. Çetin, İstiklal Marşı’nın anahtar kelimesinin “İstiklal”, sembolünün ise Türk Bayrağı olduğunu ifade etti. İstiklal Marşı’nda geçen bayrak hassasiyetinin, istiklal mücadelemizin ana omurgalarından biri olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Nurullah Çetin sözlerini “Türk Bayrağı; Türk Milleti’nin tarihini, kültürünü, dinini, değerlerini, vatanını, devletini, kıyamete kadar bağımsız yaşama iradesini temsil eden kutlu bir semboldür. Onun için bayrak kutsaldır. Bu yüzden Milli Mücadeleyi bir bayrak mücadelesi olarak verdik” şeklinde sürdürdü. Milli Mücadelenin aynı zamanda bir vatan mücadelesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, vatan olmayınca millet de olunamayacağının altını çizdi.

“İSTİKLAL MARŞI, TÜRKLÜĞÜN BİR SEMBOLÜDÜR”

Sözlerine, Milli Mücadele yıllarında her yaştan Türk Milleti’nin canları pahasına vatan mücadelesine koştuklarını hatırlatarak devam eden Prof. Dr. Nurullah Çetin, vatan topraklarının bizlere birer emanet olduğunu, atalarımızın da bu ruhla hareket ederek Milli Mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti. Prof. Dr. Çetin sözlerinin sonunda İstiklal Marşı’nın Türklüğün bir sembolü olduğunu aktardı.

MİLLİ ŞAİRİMİZ VE ÖLÜMSÜZ ESERİ FARKLI YÖNLERİ İLE ELE ALINACAK

PAÜ’deİstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü etkinlikleri, 22 Nisan 2021 tarihinde saat 14.00’da dijital platformda gerçekleştirilecek olan “Milli Şairimiz Mehmet Akif’i Anlamak” isimli konferans ile devam edecek. PAÜ Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Ramazan Gökçe ve Dr. Öğr. Üyesi Recep Yurtseven’in konuşmacı olacağı konferansta Prof. Dr. Gökçe, Mehmet Akif’in Kişiliği; Dr. Öğr. Üyesi Yurtseven ise Mehmet Akif’in Edebi Şahsiyeti ve Şiirleri isimli birer konuşma gerçekleştirecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.