Denizli’nin börekleri arasında Kiide’yi anmadan geçmek olmaz. Sütten gelen doğal kaymakla yapılan Kiide’nin içinde çökelek kullanılır ve en üstünde ise kaymak, yoğurt ve sıvı yağdan oluşan karışım bulunur. Fırından çıktığında üstü nar gibi kızaran Kiide Denizli’nin özgün yemeklerindendir. Yanında komposta veya pekmez ile servis edilir.
MALZEMELER:
4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı çökelek
500 gr. Süt kaymağı
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Un, su ve tuz ile kulak memesi kıvamına gelene dek karıştırılır. 4 parçaya ayrılır. Her bir parça yuvarlak hale getirilip, tepsi büyüklüğünde oklava ile açılır. Yağlanan tepsiye açılan hamurlardan biri serilir. Üzerine çökelek elilir ve aralarına kaymak sürülür. Sonra diğer hamurlarla aynı işlem tekrarlanır. Tüm hamurlar bitince büyük baklava dilimi şeklinde kesilir. Kalan kaymak, yoğurt ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştırılır ve en üstteki hamurun üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.
SERVİS: Sıcak olarak komposto ya da pekmez ile servis yapılır.