Denizli eski Milletvekili Teoman Sancar, birinci derece deprem bölgesinde yer alan Denizli’nin kentsel dönüşüm teşvik ve kredilerinden faydalandırılmadığını söyledi. Kentsel dönüşüm kredisi kapsamında 19 banka ile protokol yapıldığı belirten Sancar, “Neredeyse bankaların hiçbirinin bu krediden haberi yok” diye konuştu.
BİLİM ADAMI AĞLIYOR, BAKANLIK BAKIYOR
Olası deprem riskine farkındalık yaratmak için Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen 27. Dönem Denizli Milletvekili Teoman Sancar, 6 Şubat’ta yaşanan Hatay Depreminin Denizli’de de yaşanabileceğinin altını çizdi, “Bunu ben değil Bilim İnsanı Yer Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür söylüyor. En son geçtiğimiz hafta resmen uyarıyor, hatta bunu söylerken yaşanabilecek acıyı görebildiği için gözyaşlarını tutamıyor. Fakat maalesef bilim insanı ağlıyor, Şehircilik Bakanlığı bakıyor. Bunu neden söylüyorum; Denizli 1.Derece deprem bölgesi olmasına rağmen İstanbul gibi kentsel dönüşüm teşvik ve projelerinden maalesef faydalandırılmıyor. Vatandaş çaresizce depreme dayanıksız konutlarda oturmak zorunda kalıyor. İstanbul’da oturan vatandaş ile Denizli’de oturan vatandaşın farkı ne de İstanbul’a kentsel dönüşümde öncelik tanınıyor da bize tanınmıyor?” diye konuştu.
“KİRA YARDIMI 2 BİN 500 TL”
Kentsel dönüşüm teşviklerine de değinen Sancar; “Bakanlık eski evini yıkana kira yardımı yapılacağını belirtiyor. Bu ne kadar biliyor musunuz? Sadece 2 bin 500 TL. Sorarım size bu paraya evi bırak apart kalmadı. Vatandaş nasıl ev kiralayabilecek? Bu sebeple vatandaşımız eski evini yıktığında piyasa rayicinde bir kira bedeli ödenmelidir. Ayrıca bu kira yardımını tercih eden krediden mahrum bırakılıyor” şeklinde konuştu.
“HANGİ VATANDAŞ AYDA 49 BİN TL TAKSİT ÖDEYEBİLİR?”
Kentsel dönüşüm kredisi kapsamında 19 banka ile protokol yapıldığı açıklamasını da değerlendiren Sancar, “Neredeyse bankaların hiçbirinin haberi yok. Vatandaş zar zor krediye başvurdu diyelim, o da çıktı diyelim; oran yüzde 3.89 belirlenmiş. Verecekleri 1 milyon 250 bin TL’yi 10 yılda yaklaşık 6 milyon lira civarında geri ödeyecek. Yani 5 katı olarak ve aylık taksiti yaklaşık 49 bin TL olacak. Bakanlık bu taksitin sadece 6 bin TL’sini size geri ödeyecek. Size soruyorum hangi vatandaş aylık 49 bin lira taksiti 10 yıl boyunca ödeyebilir? Mümkün değil. Zaten aldığım bilgiler ışığında Denizli’de bu krediyi kullanan daha yok. Bu sebeple bu yüksek faizlerin acilen yüzde 1’lerin altına indirilmesi ve vatandaşın bu krediye rahat ulaşımı sağlanmalıdır” ifadelerini kulandı.
“DEPREM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI”
Olası depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesi için öneriler de sunan Sancar, şunları kaydetti: “Belediyelerimiz ve Çevre Şehircilik Müdürlükleri vatandaşlarımıza ücretsiz beton testi ve dayanıklılık kontrolü hizmeti vermeli. Depreme dayanıksız olduğu saptanan evlere kırmızı etiket asılarak, vatandaş bilgilendirilmelidir. İnanın şu anda içinde oturdukları evlerinin her an yıkılacağını bilmeden oturan on binlerce vatandaşımız var ve oturmak da zorunda bırakılıyorlar. Denizli’nin bilim insanı Naci Görür’ün beyanıyla Hatay gibi Maraş gibi büyük acıları yaşamaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 1. derece teşvik ve imkanlardan faydalandırılması adına iktidarıyla muhalefetiyle ve şehrimizin tüm bürokratlarıyla birlikte bir deprem seferberliği başlatılmalıdır. Şehrimizde on binlerce yorgun ve eski yapılarda oturan vatandaşlarımızın yeni ve dayanıklı Konutlara kavuşması sağlanmalıdır. Bunun için bugün geç değil ama yarın çok geç olabilir.”