Almanya'da Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan şirket, bugün hakim karşısına çıkıyor. Almanya'da hizmet veren iki hukuk şirketi, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında "kalıcı hasar" oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.
ADININ GİZLİ KALMASINI İSTEDİ Alman mahremiyet yasası kapsamında adının gizli kalması hakkını kullanan orta yaşlı bir sağlık çalışanı adına hukuk firması Rogert & Ulbrich tarafından açılan dava, yarın Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacak. Söz konusu sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra ortaya çıktığını söylediği kalp ritmi bozukluğu, vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların neden olduğu bedensel zarar için 150 bin avro tazminat talep etti. Davacı, ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulundu.
1 MİLYON EUROYA KADAR PARA İSTENİYOR Hamburg bölgesel mahkemesinde görülecek davanın bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk şirketi tarafından açılan davalardan 1 milyon euroya kadar para istendiği belirtildi.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurduğu BioNTech, aşıların güvenli olduğunu açıkladı.
BIONTECH: AŞI İLE YAN ETKİLER ARASINDA BAĞ GÖSTEREMEDİLER
BioNTech ise dava süreciyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, üretilen aşıların güvenlik kontrollerinin yapıldığını ifade etti. BioNTech yetkilileri, "Açılan davada davacı ve avukatları, koronavirüs aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi" ifadesini kullandı.
ÖDEMEYİ KİM YAPACAK?
İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberinde, BioNTech'in davayı kaybetmesi durumunda ödemeyi kimin yapacağının net olmadığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı kaynaklar, "Avrupa Birliği ile yapılan toplu anlaşmalarda, BioNTech ve Pfizer'ın olası bir yasal masraftan ve potansiyel tazminattan tamamen ya da kısmen feragat etme hakkı bulunuyor. Bu durum da AB hükümetlerini bu tazminatı ödemeye zorlayabilir" ifadelerini kullandı.
İTALYA'DA DA BENZER DAVALAR AÇILDI Almanya'da aşılardan kalıcı hasar alan bireyleri koruyan bir sistem bulunurken, ABD'de Covid-19 aşısı üreticileri olası bir yasal süreçte dokunulmazlık almıştı. Bugün görülecek davada taraf olan Rogert & Ulbrich isimli hukuk şirketi yaklaşık 250 kişi adına dava açılacağını belirtirken, Caesar-Preller isimli şirket ise 100 davaya bakacaklarını duyurdu. Almanya'nın yanı sıra İtalya'da da benzer davalar açıldığı kaydedildi.
Yaygın Yan Etkiler Nelerdir? FDA’nın aşı bilgi formuna göre, Pfizer-BioNTech aşısının tipik yaygın yan etkileri şunlardır:
Yorgunluk,
Baş ağrısı,
Ateş,
Titreme,
Kas veya eklem ağrısı,
Mide bulantısı,
İshal,
Şişmiş lenf düğümleri.
Bireyler ayrıca enjeksiyon bölgesinde kol ağrısı, kızarıklık ve şişlik gibi yan etkiler bildirmiştir. Bu yan etkiler genellikle aşının çalıştığının işaretleridir ve bağışıklık sisteminden koruyucu bir tepkiye neden olur.
Her iki aşı dozunu da alan birçok kişi, ikinci dozdan sonra belirtilerin daha belirgin olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte, çoğu durumda bu belirtiler hafif ve orta şiddette olmuştur ve birkaç gün sürmüştür.
Alerjik reaksiyonlar ve anafilaksi
Nadir olmasına rağmen, bazı kişiler aşıdaki bileşenlere karşı hafif ila şiddetli alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Şiddetli reaksiyon veya anafilaksi belirtileri aşı bilgi formunda şu şekilde listelenmiştir:
Nefes almada zorluk,
Yüz ve boğaz şişmesi,
Hızlı kalp atımı,
Döküntü,
Baş dönmesi.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), anafilaksinin son derece nadir olduğunu belirtmektedir.
mRNA aşılarında bulunan ve özellikle alerjik reaksiyonlarla ilgili endişe yaratan bir bileşen, polietilen glikol (PEG) adı verilen bir kimyasaldır. PEG, kabızlığı tedavi etmek için kullanılan müshillerde yaygın olarak bulunur. Aşıda PEG, mRNA molekülünü kaplama ve hücrelere girişini destekleme işlevi görmektedir. PEG genellikle önceki aşıların bir bileşeni olmamıştır, bu nedenle alerjik etkileri hakkında sınırlı bilgi vardır. PEG veya mRNA aşılarındaki diğer bileşenlere karşı şiddetli veya ani alerji öyküsü olanların bu tip COVID-19 aşısını olmamaları tavsiye edilir.
Hamilelik ve doğurganlık endişeleri Aşının doğurganlık üzerindeki etkileriyle ilgili endişeler, bir internet kaynağının başak proteini için genetik bilginin, memelilerin plasentasında bulunan bir protein olan sinsitin-1’inkine benzer olduğunu belirttiğinde ortaya çıktı.
Bilim adamları bu iddianın yanlış olduğunu kanıtladılar. İlk olarak, immünologlar bu iki proteinin genetik bilgileri arasında önemli bir benzerlik göstermezken, COVID-19 hastalarından alınan kan plazması sinsitin-1 ile reaksiyona girmez.
Kalp sağlığı yan etkileri nelerdir? 25 Haziran 2021’de FDA, Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı için çok nadir de olsa potansiyel miyokardit veya kalp kası iltihabı risklerini ekledi. Miyokardit ve perikardit durumunun ikinci dozun alımından sonraki birkaç günde başladığı ancak bu durumun çok nadir olduğu belirtilmektedir. CDC ayrıca, bu yan etkilerin ergenlerde ve genç erişkinlerde ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu ve acil bakım görenlerin çoğunun tedaviye iyi yanıt verdiğini ve durumlarının hızla düzeldiğini belirtmektedir.
Sonuç olarak:
Aşıdan sonra bazı yan etkilerin görülmesi olasıdır.
Ciddi yan etkilerin görülme olasılığı son derece düşüktür.
Aşıların faydaları, yan etkilerinden ağır basar.