Son dönemde emlak fiyatları ve buna bağlı olarak ev kiralarında fahiş zamlar vatandaşı isyan ettiriyor. Yurt genelinde son bir yıl içerisinde ev kiralarında yüzde 300’e varan zamlar yapıldı. Ev sahipleri, evlerini daha yüksekten kiraya verebilmek için mevcut kiracılarını çeşitli bahanelerle evden çıkarmaya çalışıyor. Bunda başarılı olamayan ev sahipleri bu seferde eski kiracılar üzerinde 'ara zam' baskısına başladı. Peki 12 ay dolmadan istenen bu zam yasal mı? Kiracıların bu baskıya karşı neler yapabilir?
Haber 7'nin haberine göre; Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Tüketici Başvuru Merkezi(TBM) Genel Başkanı Av. İbrahim Güllü ev sahipleri ve kiracılara önemli uyarılarda bulundu.
EMLAKÇILAR FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKARDI
Yasaların hem ev sahibi hem de kiracıları koruduğuna vurgu yapan Aydın Ağoğlu, “Özellikle pandemi sürecinin ardından üniversitelerin açılması sebebiyle yüzbinlerce öğrenci ev kiralamaya başladı. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm nedeniyle evini terk edip geçici süreli ev arayanlar talebi arttırdı. Öte yandan da ülkemizde misafirler var biliyorsunuz. Onlar da kiralık ev arayışı içerisindeler. Bunlar fiyatları yükselttiği gibi inşaat sektöründe maliyet artışı satışların düşmesine, arzın azalmasına yol açtı. İşte bu ortamda bazı açıkgöz emlakçılar 2 bin liraya verilen evlere 4 – 5 bin lira gibi fiyatlar istemeye başladılar. Ne yazık ki bunu da vermek zorunda olan kiracılar çıktı” ifadeleri kullandı.
“KİRACI 12 AYLIK TÜFE’NİN ÜZERİNDE ZAM YAPMAK ZORUNDA DEĞİL”
Kiracıların yasal hakları hakkında bilgi veren Ağoğlu, “Gelelim şimdi kiracının hakkına. Kiracılar 5 yıl dolmadıkça sözleşmede ne yazarsa yazsın yıllık artışı 12 aylık TÜFE’nin üzerinde yapmak zorunda değildir. Bunun dışında daha yüksek bir oran sözleşmede yazılı olsa da geçerli değildir. Ama daha düşük bir oran yazılıysa o miktarda zam yapılır ve kiracı açısından bir problem çıkmaz” ifadelerini kullandı. Fahiş oranda zam yapmak isteyen ev sahibinin kiracıyı tahliye hakkı olmadığını ve tahliye sebeplerinin kanunla sınırlandırıldığını belirten Ağoğlu, “Ya esaslı bir tadilat yapılacak ya da ihtiyaca binaen çoluğu çocuğu oturacak. Bunun dışında 10 yıllık kiracılar için de gerekçesiz tahliye talebi ile dava açan ev sahipleri davada haklı bulunacaktır. Çünkü yasal düzenleme var” dedi.
Mayıs ayı kira artış oranı hangi gün açıklanıyor? Mayıs ayı kira artış oranı Ramazan Bayramı'nın ardından açıklanacak. 5 Mayıs Perşembe günü enflasyon oranlarının belli olmasıyla kira zammı da netleşecek.
KİRA ZAMMI NASIL NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?
Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2'ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.