Mercek bulutu nedir, neden olur? Mercek bulutu deprem bulutu mu, deprem habercisi mi?

GÜNDEM

Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından Bursa, Niğde ve son olarak Van’da görülen mercek bulutları deprem endişesi yarattı. Bulutun deprem habercisi olduğu iddiaları gündem olurken mercek bulutları hakkında yapılan aramalar da arttı. Peki mercek bulutu nedir? Mercek bulutları deprem habercisi mi? Mercek bulutu nasıl oluşur, neden olur?

Mercek bulutu sosyal medyadan yapılan yorumların ardından depremin habercisi olarak yorumlandı. 6 Şubat 2023 Pazartesi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle komplo teoriler de arttı. Bursa, Niğde ve son olarak Van’da görülen mercek bulutlar endişeye neden oldu. Peki, mercek bulutu nedir, neden olur, neyin habercisi? Mercek bulutu deprem habercisi mi? Mercek bulutu nasıl oluşur?

MERCEK BULUTU NEDİR, NEDEN OLUR?  Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşuyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor.

MERCEK BULUTU NASIL OLUŞUR? 

Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO'ya benzeyen bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek.

Güçlü hava akımları bir engelle, örneğin bir dağ ya da sıradağ ile karşılaştığında yükselir ve engeli aştıktan sonra dalgalara benzer bir yol izler. Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur.

Güçlü hava akımları bir engelle, örneğin bir dağ ya da sıradağ ile karşılaştığında yükselir ve engeli aştıktan sonra dalgalara benzer bir yol izler. Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur.

Latince adı Altocumulus lenticularis olan mercek bulutu, 2.000 metre ile 5.000 metre arasındaki irtifada oluşur. Bulutu oluşturan hava hızlı hareket etse de mercek bulutları uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebilir.

MERCEK BULUTU DEPREM HABERCİSİ Mİ? 
Mercek bulutların depremle bir ilişkisi olduğuna dair bilimsel veri bulunmuyor. Bulutlar fön rüzgarlarının görüldüğü bütün bölgelerde oluşabilme potansiyeline sahiptir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde bu bulutlara dair açıklama yayınladı. MGM sitesinde yer alan bilgide şu ifadeler yer alıyor:

"Mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşur ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösterir.

Orografik bir olayın sonucudur. Mercek terimi daha çok cirrocumulus, altocumulus ve stratocumulus tipi bulutlarla beraber kullanılır. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olasıdır."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.