Regaib Kandili ayın kaçında, önemi nedir? Regaip Kandili hangi tarihte idrak edilecek?

GÜNDEM

Regaip Kandili, bu yılın ilk kandili olarak idrak edilecek. Üç ayların gelmesiyle beraber kandil günleri ise Müslüman alemi tarafından araştırılmaya başlandı. "Bugün kandil mi?" sorusunun cevabı ise araştırılan detaylar arasında bulunuyor. Regaib Kandili önemi ve günü merak ediliyor. Peki Regaip Kandili ne zaman, Regaib Kandili ayın kaçında idrak edilecek 2023? Regaip Kandili önemi nedir? İşte, dini günler...

Regaip Kandili, İslam dünyası için önemli günler arasında bulunuyor. Regaib Kandili, üç aylar içerisinde yer alıyor. Üç ayların başlamasıyla Regaip Kandili tarihi, önemi ve bugün kandil olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Kandil tarihlerinin detayları haberde yer alıyor. Peki Regaip Kandili ne zaman, önemi nedir?

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?  Yılın ilk kandili olan Regaip Kandili her sene Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak ediliyor. Bu sene ise Regaip Kandili 26 Ocak günü idrak edilecek.

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?  Regaip Kandili'ndeki “Regâip” kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir.

"Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir.

2023 KANDİL TAKVİMİ  17 Şubat Miraç Kandili
6 Mart Berat Kandili
17 Nisan Kadir Gecesi

REGAİP KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

“(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkân, 77)

Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

Bir defasında Rasûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh’a hamd ve Rasûlü’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek:

“–Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur.

Okunuşu: “Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”

Meali: “Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır.

Sonra secde edilip secdede yetmiş kere

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.