Çaput Aşı, pilav türünde bir yemektir. Yöreye özgü yemek farklı bir tattır. İçerisinde pirinç, kuzu eti, baharatlar ve en ilginç olan malzemelerden biri olan asma yaprağı bulunmaktadır. Denizli’de çokça yapılan bağ ve bahçecilik yemek kültürünü de derinden etkilemiştir.
Çaput Aşı malzemeler
1 su bardağı baldo pirinç
1.5 su bardağı sıcak etsuyu
30 gr tereyağı
50 ml koruk suyu
100 gr kuzu eti
10~12 taze asma yaprağı
Tuz
karabiber
kimyon
Çaput Aşı (Denizli) Nasıl Yapılır?
Pirinci bol suda yıkayıp soğuk suda 15 dakika kadar bekletin.
Tereyağını eritip pirinci ( kavurma esnasında çakıl taşlarının birbirine vurmasına benzer bir ses çıkartıyorsa kıvama gelmiş demektir) kavurun.
Ayrı bir tavada kuzu etini tuz, kimyon ve karabiber ile tatlandırarak kavurun. Koruk suyu (yeşil üzüm suyu), ince doğranmış asma yaprağı ve etsuyunu ilave ederek kaynatın. Pirinci ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak servis yapın.