Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Özel Denizli Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, glüten enteropatisi olarak da bilinen çölyak hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bağırsakların glütene karşı aşırı hassasiyeti sonucu ortaya çıkan bu hastalıkta hastalar genellikle gaz, şişkinlik, ishal ve zaman zaman kabızlık gibi şikayetlerle başvuruyor. Op. Dr. Güngör, "Hastalarımız tedavi için başvurduklarında ve belirli gıdaları tükettikten sonra rahatsızlık yaşadıklarını belirttiklerinde, ilk olarak çölyak hastalığını düşünüyoruz. Belirtiler arasında halsizlik, yorgunluk ve hatta hafıza sorunları da yer alabilir. Çünkü vitamin ve protein emilimindeki bozukluklar da bu duruma eşlik edebilir" şeklinde konuştu.
Glüten Hassasiyeti Çölyak Hastalığına Dönüşür mü?
Çölyak hastalığı belirtileri gösteren kişilerin glütenden uzak durması gerektiğini belirten Op. Dr. Dündar Güngör, "Çölyak hastalığının başlangıcında, 'geçirgen bağırsak sendromu' olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar. Bu durumda, bağırsaktan geçmemesi gereken toksik maddeler ve büyük moleküller geçebilir. Ardından glüten hassasiyeti gelişir. Ancak, glüten hassasiyeti olan her kişide çölyak hastalığı gelişecek diye bir kural yoktur. Hastalar, çölyak hastalığına yakalanmadan önce de glütene karşı aşırı hassasiyet gösterebilirler. Bu gibi durumlarda da çölyak hastalığında uygulanan tedbirleri alarak ilerliyoruz. Çölyak hastalarına glütenden uzak durmalarını öneriyoruz. Özellikle tahıllarda yüksek miktarda glüten bulunur. Örneğin, ülkemizde yaygın olarak tüketilen beyaz ekmekte glüten oranı oldukça yüksektir. Çünkü glüten, ekmeğin kabarmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Ancak, glüten çölyak hastalığına neden olabilir" ifadelerini kullandı.
Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çölyak hastalığının tedavisi olduğunu ancak bu süreçte hastaların da üzerine düşen görevler bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Dündar Güngör, "Hastaların glüten içeren gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri, yumurta, işlenmemiş et, balık ve tavuk tüketmeleri önerilir. Ayrıca, mısır ve mısır unu gibi tahıllarda glüten bulunmaz. Hastalarımız bu tür gıdaları tükettiklerinde çölyak hastalığını büyük oranda tedavi edebilir ve bağırsak sağlıklarına kavuşabilirler. Ancak, sonrasında tekrar glütenli bir gıda tüketildiğinde aynı şikayetler tekrarlayabilir" dedi.
Glütensiz Beslenmenin Önemi
Glütenden her zaman uzak durmanın faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Dündar Güngör, "Glüten özellikle tiroid, otonom tiroid ve haşimato tiroidi gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir. Glütenin protein yapısı, tiroid hücrelerine benzerlik gösterir. Bu nedenle vücut, tiroid hücrelerini glüten zannederek saldırıya geçebilir ve haşimato tiroidine yol açabilir. Vücudun glütene adapte olmaması, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasına ve çölyak hastalığı, haşimato tiroidi gibi rahatsızlıklara neden olabilir" şeklinde konuştu.