Denizli’de uzmanlar uyardı

​​​​​​​Denizli Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Uzman Diyetisyen Hüdanur Ulutürk ramazan ayında öğün sayısının azalırken öğünlerde tüketilen miktarların arttığını belirterek beslenmeyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 08.04.2021, 13:49
Denizli’de uzmanlar uyardı

Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Uzman Diyetisyen Hüdanur Ulutürk ramazan ayında beslenmeyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Uzman Diyetisyen Hüdanur Ulutürk ramazan ayının girmesiyle birlikte öğün sayısının azalırken öğünlerde tüketilen miktarların arttığını, öğün içeriklerinde de yağ, şeker içeriği yüksek makarna, pilav, tatlı et ürünleri gibi besinlerin daha fazla tüketildiğini, posa içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerin tüketiminin ise azaldığını söyledi. Hayatımızın her döneminde olduğu gibi ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı ve zinde olmanın temel basamaklarından olduğunu aktaran Ulutürk, sağlıklı beslenmek için alınması gereken besin öğelerinin iftar ile sahur arasında dengeli bir şekilde dağıtılması gerektiğinden bahsetti.


SAHURDAN SONRA YATMAK İÇİN EN AZ 30 İLE 45 DAKİKA BEKLEMEK GEREKLİDİR
Uzman Diyetisyen Ulutürk, ramazan ayında sahurun atlanması durumunda oluşan uzun açlık süresinin metabolizma hızını yavaşlamasına, kan şekeri ve tansiyonun düşmesine, mide asit salgısının artması ile mide yanmalarının oluşmasına sebep olacağını söyledi. Hüdanur Ulutürk; “ Ayrıca erken saatlerde düşen kan şekeri hipoglisemi belirtilerinden olan el ayak titremesi, baş ağrısı, aşırı öfke hali gibi sonuçlara neden olur. Sahur öğününde kahvaltı tercih edilmelidir. Tokluk sağlamak ve kan şekerini gün boyu dengede tutabilmek için tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Protein kaynağı olan peynir, yoğurt, süt ve yumurtanın sahurda yer alması uzun süre tokluk sağlar. Yeterli posa alımını sağlamak için sahurda meyve ve sebzeye de yer vermeliyiz. Sahurda tüketilen poğaça, tatlı, kızarmış ürünler ise susuzluk hissini kuvvetlendirirken hazımsızlığı arttırarak gün boyu mide yanmalarına sebep olur. Ayrıca kalp ve mide sağlığını korumak adına sahurdan sonra yatmak için en az 30 ile 45 dakika beklemek gereklidir” dedi.

RAMAZAN AYININ SİMGESİ OLAN PİDENİN TÜKETİMİ KONTROLLÜ OLMALI
Uzun süren açlık ve düşen kan şekeri sonrasında yağ ve şeker oranı yüksek zengin bir sofraya oturulduğunda kişinin kendisini kontrol etmekte güçlük çekeceğini, bu nedenle su, hurma ve çorbayla orucu açtıktan sonra mutlaka 10-15 dakika beklenmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Ulutürk; “İftarda ana yemek olarak kızartma yerine haşlama, fırın veya ızgara tercih edilmeli ve bir porsiyon ile sınırlandırılmalıdır. Ana yemeklerin yanına ilave edilen makarna, pilav gibi yağ içeriği yüksek karbonhidratların miktarı azaltılmalı ve bu besinler ekmek yerine tercih edilmemelidir. Ramazan ayının simgesi olan pidenin tüketimi kontrollü olmalı, bir avuç içi büyüklüğünde pidenin bir dilim ekmeğe karşılık geldiği unutulmamalıdır. Salata, yoğurt ayran iftar sofrasında mutlaka yer almalıdır. Bağırsak hareketliliğini sağlamak adına yeterli lif alımı için gece ara öğünü olarak mutlaka yaş ve kabuklu meyve tercih edilmelidir. Alınan kalorileri yakmak ve kilo kontrolünü sağlamak için iftardan bir saat sonra düzenli olarak fiziksel aktivite yapılmalıdır. Sağlıklı bir metabolizma işleyişini sağlamak vücut su oranı düşüklüğüne bağlı halsizliği en aza indirmek için iftardan sahura kadar dengeli aralıklarla en az 2 litre su tüketimi önemlidir. Kızartmalardan tatlılara kadar bol çeşitli sofralarda tıka basa tokluk hissettiğimiz öğünlerden ziyade çeşitli az hafif fakat yeterli ve dengeli besin öğelerini içeren öğünlerimiz ile sağlıklı bir ramazan ayı geçirebiliriz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 06:19
Güneş 07:43
Öğle 12:55
İkindi 15:33
Akşam 17:56
Yatsı 19:15
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7