Tarhana, Türk yemek kültürünün en temel çorbası hatta yemeğidir. Hazırlanması esnasında gerçekleşen fermentasyon ve bileşimine giren malzemeler nedeniyle besleyiciliği de gayet iyidir. Genellikle hazırlanması yaz sonuna doğru olur ve ve bu yüzden Tarhana Eylülde karılır, Ekimde serilir, Kasımda yenilir diye bir deyim de vardır.
TARHANA HAZIRLANIŞI
Tarhana için öncelikle sert irmikli buğday (koca buğday, kızıl buğday)dan tarhana ünü (göçe unu) öğütülmelidir. Bu un ırmikten ince, ekmeklik undan ise kalın olmalıdır. Sonra bu un sulandırılmış süzme yoğurt veya ayran ile karıştırılıp, içerisine bir miktar nohut ve tarhana otu konularak fermentasyona bırakılır. Yaklaşık üç hafta süren fermentasyondan sonra bezler üzerine serilerek kurutulan tarhanalar belli bir kurumadan sonra kevgirden geçirilerek un tarhana veya ovma tarhana denen tarhana şekli üretilmiş olur. Eğer hazırlanan tarhana ünü önce pişirilip sonra yoğurt veya ayran ile karıştırılarak aynı şekilde fermente edilecek olursa bu durumda oluşacak tarhana sert olur ve ancak değirmen marifetiyle öğütülebilir. Bu sert tarhanaya da top tarhana denilir.
Top tarhana ile öğma tarhana ar...